Två veckor

Efter två veckor i Köpenhamn och ett datoranvändande som aldrig tidigare sett dess like insåg jag att jag kanske borde införskaffa mig lite böcker. Riktiga böcker med riktiga sidor. Visserligen har jag haft Mia Skäringers "Dyngkåt och hur helig som helst", som jag fick precis innan jag åkte av Johanna, som kvällsläsning men den har jag precist läst ut. Så idag när det faktiskt var riktigt soligt om än lite kallt tog jag tag i saken och gav mig ut på bokjakt. Tre bokaffärer senare varav två bokantikvariat utan en endaste bok på svenska i sikte gick jag av en slump förbi Köpenhamns huvudbibliotek. Väl därinne blev jag positivt överraskad att det gick att få ett lånekort utan ett danskt cpr-nummer som verkar krävas till i stort sett allting annat. Med lånekortet i handen begav jag mig upp mot den utländska skönlitteraturen. Köpenhamns huvudbibliotek hade investerat i hela två bokhyllor med svensk skönlitteratur eller kanske snarare en och en halv hylla med svenska deckare och en halv hylla med andra författare än Lisa Marklund, Jan Guillou och Henning Mankell. Jag lyckades slutligen hitta Hjalmar Bermans "Markurells i Wadköping" som jag tänkt att jag borde läsa sen jag flyttade till Örebro. Perfekt!
Dagens danska ord är ett ord som tyvärr inte har någon svensk motsvarighet, husk. Att huske betyder enligt ordboken att kom såma ihåg eller minnas och den imperativa formen av ordet, husk, används flitigt på skyltar av alla slag med budskap att man ska göra ditten och datten.

Bilder på rummet

Jag har ännu inte lärt mig kamerans finesser eller varför bilderna blir så gryniga eftersom skivan med den riktiga instruktionsboken troligen finns kvar i Örebro. Jag har däremot bäddat sängen och till och med plockat undan lite så här kommer några bilder på rummet i alla fall.
Sängen med det sköna duntäcket och fjädrarna som sticker upp. Garderoben och byrån som rymmer de kläder som faktiskt fick följa med. Den söta fåtöljen och det lilla nattduksbordet. Slutligen stuckaturen i taket för att visa hur fint det är.
Här sitter jag alltså och äter och tittar ut över gården på skolan som är mitt över (och under och över rummet och gud vet var) men mest har jag gardinerna fördragna och nördar vid datorn istället. Om ni undrar vad det är jag äter så är det havregrynsgröt med rårörda lingon och mjölk. Annars har det mest varit pasta och tomatsås första veckan. Det är så svårt att laga mat när man inte har allt som man brukar. Tipsa gärna!
Det har varit lite dåligt med nya danska ord på sistone. Dagens danska ord får bli bøger som betyder böcker. Blir lite roligt när man läser det på svenska på ett våningsplan i ett varuhus. Ja, jag vet, jag har jättedålig humor.

I Köpenhamn

Okej, nu när jag befinner mig i Köpenhamn under fyra månaders tid kanske det är läge att ta upp bloggandet igen. Kanske det är någon som är lite mer intresserad av att veta hur jag har det här än att veta hur jag har det i Örebro. Hmm. Hursomhelst, bilder på mitt finfina rum kommer när jag har bäddat sängen och lärt mig hur kameran fungerar. Som det är nu tar kameran bara fula bilder och det är ju inte okej. I och för sig har jag bara tagit porträtt hittills så det kanske snarare beror på motiven(t) och inte min usla fotoförmåga. Eller inte.
Eftersom min kära pojkvän köpte en dansk fickordbok i "flyttningspresent" (inte i julklapp) till mig och påpekar att jag borde lära mig nya danska ord varenda dag ska jag introducera er för en nyhet här på bloggen (förutom nyheten att jag faktiskt bloggar) nämligen dagens danska ord. Dagens danska ord är tykmaelk som betyder filmjölk. Hade kanske varit idé att kolla upp ordet innan jag gick till affären istället för efteråt men nu kan jag i alla fall hitta rätt produkt nästa gång.
Nu ska jag faktiskt inte börja titta på andra säsongen av How I Met Your Mother nu när jag tittat färdigt på första säsongen på mindre än en vecka. Istället hade jag tänkt att ta tag i det här och plugga lite, men nu har det kansk blivit lite för sent så vi ses.

RSS 2.0