oljud

Ytterligare en språkfundering.

Man säger oljud om något som låter illa. Men egentligen så borde det betyda inget ljud alls, dvs tystnad. Men tystnad är behagligt och det är inte oljud. Speciellt inte sådana oljud då det låter som att det sitter en liten gubbe inuti mitt element och vill komma ut. Tur att det bara varar denna veckan.

Kommentarer
Postat av: matzove

Man kan ju också säga oväsen, men då skulle det ju betyda "inget-väsen" och väsen är enligt NE en "mångtydig term som inom filosofin ofta använts [...] för den postulerade gemensamma natur som antas finnas i eller bakom de enskilda tingen av en viss art eller sort." Det innebär att oväsen är "inget väsen", d v s inte något särskilt slag av någon sort som finns i den "naturliga" världen. Då borde ju ett o-väsen föra o-ljud, d v s inte höras. Men om det nu sitter något VÄSEN (oknytt?) och väsnas i elementen så kanske "o-ljud" ska förstås som oooo-ljud, d v s efter hur man själv låter när man blir utsatt för ljudet. T ex "oooo, nu knackar det i elementen igen!" eller "OOOO, nu sätter han igång och spelar trummor igen!!"

2007-09-11 @ 15:09:19
Postat av: Frida

Klart vi kan schoppa lite nästa vecka. Det är behövligt. Fast bara för att man planerar det så hittar man säkert ingenting. Kram på dig.

2007-09-13 @ 17:41:00
URL: http://[email protected]

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0