att lyssna på

edith strindberg trio
caveman blues
acoustiq
damien rice
joshua radin


musikens betydelse

vissa kommunicerar över internet med hjälp av smileys. det säger egentligen ganska lite.
i windows live messenger finns en funktion som gör att ens kontakter kan se vad man lyssnar på för musik för tillfället. för min del säger detta mycket mer om hur man känner sig än smileys. man lyssnar på olika slags musik vid olika sinnesstämmningar och musiken kan även påverka humöret. men såklart måste man ha viss kännedom om personen ifråga för att man ska kunna inse detta.

det är olika för olika människor. för en del är själva musiken det viktiga. vissa lyssnar inte ens på texten. för andra är det texten som är det viktiga. så är det för mig. men för den sakens skull skulle det inte vara detsamma utan musiken och melodin. jag tror det händer gänska ofta att jag citerar sångtexter i ett vanligt samtal utan att den jag pratar med märker något. för det är inte säker att personen ifråga har lyssnat på just den texten på samma sätt som jag har.

musik har varit en stor del av mitt liv. de senaste åren har själva lyssnandet fått allt större betydelse. även här finns det mer att upptäcka än vad man hinner med under en livstid. och hittar man en favorit vill man ju lyssna på denna mer än en gång. återigen är internet en enorm tillgång. och då menar jag inte olaglig nedladdning. jag pratar dels om web-radio och dels om myspace

idag har jag lyssnat på http://www.radioblogclub.com större delen av dagen och hört massa nya artister som jag gärna skulle vilja höra mer av. det fungerar så att man söker på en artist eller en låt och så får man upp en låtlista med massa liknande musik.

när det gäller myspace har detta två positiva delar. dels kan man lyssna på kända artisters musik om och om igen. dels kan man hitta ny musik som man aldrig skulle få ta del av annars. jag som gick musiklinjen på gymnasiet känner dessutom en hel del personer som lagt ut sin musik på myspace. och jag blir såå stolt för det är såå bra!

ett skrämmande lugn

med snön och mörkret infann sig ett skrämmande lugn över min tillvaro. skrämmande för jag har tenta på måndag och har inte alls läst så mycket som jag borde. men jag har en känsla av falsk trygghet när det gäller den saken och det är kanske positivt det med på något sätt.

det är härligt när allt känns så bra. och det förstärks av musiken.

det är svårt

i lördags var det "en köpfri dag". en god tanke i grunden. vi konsumerar i allmänhet mer än vad vi behöver, ofta helt i onödan. och detta inverkar förstås på miljjön. svenskt näringslivs ordförande, signhild arnegård hansen, säger det motsatta: sluta inte konsumera. konumtionen skapar jobb och driver på samhället.

det här är något jag funderat över i flera år. båda tankarna är vettiga men går inte ihop sig. så vad ska man göra?

jag tänker för mycket idag

vissa böcker har den effekten på mig.

av  någon anledning kom jag att tänka på en sak jag hörde eller läste om förra veckan eller veckan innan det (har verkligen ingen tidsuppfattning längre). det gäller den morddömde som studerar till läkare.

min första tanke var hur länge ska man straffas för något man gjort tidigare? mord är såklart en riktigt allvarlig handling som bör kännas men ändå. känner inte riktigt att jag vill eller kan gå in mera på den saken.

min andra tanke var hur skulle det kännas att ha en mördare som läkare? skulle det ha någon betydelse? och det ledde mig in på en tredje tanke. har man träffat en mördare?

det är lite skrämmande att inte veta. men kanske samtidigt en befrielse.

och så var man här igen

när min storassyster var liten sa hon att hon att när hon blev stor skulle hon först plugga jättelänge och sedan bli dagmamma. jag har aldrig riktigt förstått det där, speciellt inte dagmammedelen. idag ser jag det lite annorlunda. jag vill fortfarande inte plugga jättelänge för det är för påfrestande att alltid ha något som borde göras. men. jag förstår ändå tanken bakom. det finns så himla mycket att lära sig.

bara att tänka på det gör mig alldeles matt. för det finns inte en chans i världen att läsa om allt man är intresserad av eller göra allt man känner att man så gärna vill göra. man har inte mer tid än den man har men det är visserligen det enda man har från födseln. har för mig att jag skrivit om det förut. hur som helst så har man ju ett val, man kan själv bestämma vad man vill göra med sin tid. men detta är endast sant till viss del. för det finns vissa saker vi måste göra för att livet ska fungera till exempel äta, diska, städa. i och för sig kan sådant ge något mer än att just tillfredställa det primära behövet och det är ju också viktigt. under den senaste veckan har jag kommit fram till att det finns vissa saker jag kan och borde göra för att saker som måste göras men som egentligen inte ger något mervärde ska ta mindre tid. just för att jag ska slippa prioritera bort andra saker som är tusen gånger mer givande.

jag kan inte slänga ett mejl eller en tidning förrän jag har förvissat mig om att jag har tagit del av allt intressant. det har lett till att jag har alldeles för mycket tidningar som tar plats i lägenheten och som flyttas med varje gång jag flyttar och att min inbox innehåller kanske 30 olästa mejl. numera undviker att ta en metro just på grund av detta. det hela bottnar förmodligen i att jag är intresserad för det mesta, något som jag vanligtvis ser som en positiv egenskap, men i längden kanske det mest skapar ångest.

problemet är att för varje dag som går tillförs så mycket mer att ta del av. vi matas hela tiden med ny information vare sig vi vill det eller inte. det är en del av den tekniska utvecklingen i samhället. och den tekniska utvecklingen driver på samhällstempot.

i fredags fick jag en ny insikt om detta när jag träffade min mentor. han berättade att för kanske femton år sedan skrevs alla domar först för hand och sedan på maskin. man ändrade och sedan fick sekreteraren skriva ut allting på nytt. tänk vad omständigt (eller heter det omständligt) det var mot idag då vi med datorernas hjälp kan klippa och klistra hur vi vill (tack gode gud för ctrl+x och ctrl+v). ändå var det inte särskilt stressigt. hur kan det komma sig? det måste innebära att mängden mål som kommer till domstol har ökat med samhällstempot. skrämmande men  helt logiskt när man tänker efter.

informationsflödet ökar och världen snurrar allt fortare (bildligt sett - jag hoppas verkligen att ett år fortfarande är ett år och ett dygn är ett dygn). den stora frågan är hur mycket vi klarar vi människor av? och hur kan vi stanna denna utveckling?


mycket snack och lite verkstad...fast på ett annat sätt

jag läser en bok om den individuella arbetsrätten. det stör mig att författarna hela tiden gör skillnad på arbetare och tjänstemän. är inte det förlegat? eller är det bara jag som har en avgränsad bild av samhället? jag vet inte riktigt. men det verkar i alla fall som att skillnaderna i vilket liv man lever allt mindre har att göra med vilket slags arbete man har. jag tycker egentligen att ebba von sydow inte var helt ute och cyklade i det hon sa när hon blev dumförklarad för ett par år sen, att hon kom från en arbetarfamilj för hennes föräldrar alltid hade arbetat (nu är det här inget jag har total koll på så...). det känns som att den stora klyftan när det gäller arbetslivet idag istället är mellan de som har arbete och de som står utanför arbetsmarknaden och att vi kan skippa arbetarbegreppet för gott.

jag är av den uppfattningen att problem ofta skapas just genom att dela upp personer i olika grupper, att man skapar problem som egentligen inte finns där. visserligen måste man påtala och medvetandegöra olika frågor för att kunna göra något åt det hela, men jag menar att det ibland går för långt. förmodligen skulle världen genast bli mycket bättre om vi istället för att se skillnader mellan olika människor försöker att tänka på hur mycket likheter som finns. om vi slutar dela upp oss i vi och dom andra.

ett annat exempel är det här med könsroller. genom att tala om för oss andra vad som anses vara typiskt kvinnligt eller manligt bidrar man ju bara till att förstärka denna syn. jag känner ofta att de som säger sig vara feminister eller liknande själva bidrar till att öka problemen istället för att göra nånting åt det.

här om dagen hade vi en föreläsare som försökte provocera fram en diskussion om att arbetslagstiftningen är sexistisk (ja, det var så hon uttryckte det) genom att föra fram att det fanns en skevhet. sedan kunde hon inte säga hur det skulle vara istället och sånt gör mig bara så trött på det hela. kom tillbaka när du har något vettigt att säga!

update

så.

jag har gjort en räd med bloggen idag. bytt ut namnen på kategorierna så att de ska bli mer...mer vadå?...ehm...se dem som en smula ironiska. det gör jag.
det kom visst med en hel del tidigare opublicerade inlägg från en annan dag en annan gång. och det gör inte mig nåt. men det kan vara förvirrande. men nu har jag ju klargjort den saken så nu är det okej ändå.

när jag ändå är igång och flummar vill jag hänvisa till detta. jag vill även passa på att säga att det är johanna som är den smarta, jag bara låtsas.

välfärd eller funktionalitet?

Vad borde man egentligen sträva mot i första hand?

Beror kanske på vad man menar med begreppet välfärd. Jag ser på välfärd som en ekonomisk fråga. som något mer än att alla har mat och bostad dvs det lilla extra.

Jag menar att i första hand borde man sträva mot ett funtionellt samhälle, hållbart inför framtiden, kanske på bekostnad av välfärden i min mening och sen får man fokusera på att öka välfärden i den mån det är möjligt.


så här tänker jag idag - en annan gång

Så länge du inte skadar någon annan person eller dennes ägodelar eller samhället eller miljön är du fri att göra vad du vill. Det är så det borde vara. Problemet är det att det är svårt att klargöra att just ett visst beteendet leder till en viss skada. Man kan inte alltid separera orsak och verkan från det stora hela. Det kan också vara svårt att avgöra vad som leder till en skada eller inte. Ett exempel på detta är att du aldrig kan veta om en person "tar åt sig" sig något du säger och blir ledsen och därmed "skadad". Det är därför det finns regler. Det är så det är och därför måste dessa följas.

Om man utgår från hur det borde vara, skulle det leda till ett samhälle präglat av  "sköt dig själv och skit i andra"-mentalitet? I så fall skulle det bli ett ganska kallt samhällsklimat där ingen bryr sig om någon annan och så vill iaf inte jag ha det.

Det jag menar med min utgångspunkt är snarare att det bara är det negativt påverkande beteendet som bör förändras. Det finns ingenting som säger att du inte är fri att hjälpa en annan person eller samhället. Frågan är bara om vi människor är så pass måna om samhället i stort än bara de närmsta släktingar och vänner. Vad skulle du tex göra med de extra pengarna om alla skatter och avgifter togs bort?


den här kursen - numer den där kursen

Jag blir bara ledsen av att läsa om hur den posivistiska synen på rätten har påverkat den svenska juridiken så pass att den inte bryr sig om en lag är moraliskt rättfärdigad eller inte. Är det det här jag strävar mot att lära mig? Nej, jag vill inte.


bättre förr?

Det slår mig gång på gång att samhället inte är likadant som det var när mina mor- och farföräldrar eller föräldrar var unga. Det var inte ens likadant för bara några år sedan. Det ändras hela tiden. Värderingar, kunskap, teknik, kultur; allt möjligt var annorlunda. Datorer och internet är ett exempel, men det är man ändå ganska van vid att det inte alltid har funnits. Samtidigt känns det som att vissa saker alltid har varit som dom är idag eller i alla fall under överskådlig tid. Men ibland så inser man att förändringarna ligger närmre i tiden än vad man har tänkt sig. Det gäller oftast sådana saker som vi ser som självklara idag. Ett exempel är kvinnliga jurister. Jag läste just att det inte var förrän på 1970-talet som kvinnor började studera på de juridiska fakulteterna i stor omfattning. Visst, 30 år är en ganska lång tid, men med tanke på att vi häromdagen hade en professor som hade varit professor sedan 1976 känns det inte längre lika avlägset.

motsatser

för ett par veckor sedan köpte jag en ny tv. ovanligt i sig att jag gör nåt sånt, jag hade ju en tv.

men. det var verkligen befogat. jag blev tom mobbad för min klenod för det kan man nog kalla den gamla tvn. den hade träimitation runt själva burken. självklart ingen fjärrkontroll, man var tvungen att trycka på en knapp som klickade för att byta kanal och skjuta på ett reglage för att höja och sänka ljudet samt göra bildinställningar. för att ställa in kanalerna var man tvungen att trycka på en liten lucka för att få ut små hjul som man rullade på till man hittade någorlunda bra bild. det gick bara att ha 6 kanaler samtidigt om man nu mot förmodan skulle lyckas hitta fler med de små hjulen. antenn-ingången var glapp så råkade man komma åt sladden var man tvungen att rucka till man fick den i rätt läge igen. för att sätta igång tvn var man tvungen att trycka på och av om och om igen, ibland tog det flera minuter. ibland började bilden rulla och då fick man förflytta sig fram till tvn och byta till en annan kanal och sedan byta tillbaka. på slutet började tvn även ge ifrån sig mystiska ljud när man stängde av den. dessutom inte att förglömma så hade den varit dödförklarad flera gånger innan jag fick den.

så. nu till saken. jag köpte en platt-tv. en stor en, men det hör inte hit. och nu är frågan.
vad kallar man en icke platt tv? och var är egentligen motsatsen till platt? 

det första någon sa var tjock-tv. men tjock är ju motsatsen till smal. eller? nja det kändes inte helt rätt. många anser att motsatsen till platt är rund. fråga mig inte varför men jag antar det har att göra med jordens form. men en icke platt tv är ju inte rund så det går ju inte heller. jag menade att motsatsen till platt måste ha med volym att göra dvs volumös, vilket i sig är ett ganska spännande ord, och därmed måste namnet på en icke platt tv måste vara volumös-tv. underbart roligt.

nu i veckan fick jag dock höra uttrycket klump-tv. och på nåt sätt känns det rätt bra ändå. om inte annat så är det bra mycket lättare att säga.

en stor fråga

efter att en kompis fick böter för att ha cyklat utan cykellysen började jag fundera lite mer på vilka trafikregler som gäller för cyklister. som jag har förstått det finns det en regel som säger att man måste ha minst en hand på styret när man cyklar och en annan som säger att man kan få böter om man glömmer att visa att man tänker svänga. hur sjutton gör en person med bara en hand?


varför...

...är det alltid D-strängen som går sönder först på gitarren?
jo, jag vet att det finn en logisk förklaring
men jag kan väl få klaga lite ändå...

...lyckas man alltid slå på ett avsnitt som man redan sett när det finns hur många andra avsnitt som helst som man inte har sett.
exempel: jag kanske jar sett 5 avsnitt av serien Joey sammanlagt. idag när jag skulle äta lunch tänkte jag att jag tittar på tv samtidigt. vad går? hm, joey är ju ganska kul. visst, men inte om man sett just det avsnittet förut.
exempel 2: jag har sett en enda Beck-film (visserligen tror jag att jag aldrig sett hela) men just den har jag lyckats se flera gånger.
exempel 3: vänner. behöver jag säga mer...

rättvisan segrar

...och apple får betala

när jag tog studenten fick jag en ipod mini i present. en grön och fin. en älskad ägodel.
efter två år var den helt död...

efter många samtal med apples support och vändor fram och tillbaka har jag idag fått lön för mödan.
ett besked om att de gör ett undantag och reparerar min ipod utan kostnad. wiii.
 

RSS 2.0